26 Μαΐ 2014

Απάντηση για το διαχειριστικό σχέδιο των υδάτων στον Κ. Βιρβιδάκη



Σε φάση διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης και τον προγραμματισμό έργων, όπως απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων  της ΝΔ Κυριάκο Βιρβιδάκη.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά λόγο αρμοδιότητας, διαβιβάζει έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης το οποίο υπογράφει ο τ. Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Δεικτάκης και ο οποίος διαβιβάζει έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το οποίο υπογράφει ο Διευθυντής κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, και έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με τους επισυναπτόμενους πίνακες προτεινόμενων έργων για το Διαχειριστικό Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, το οποίο υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Στην απάντησή του ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…1.Το Σχέδιο Διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης έχει καταρτιστεί και είναι στη φάση της διαβούλευσης. Στο Σχέδιο αυτό προβλέπονται δράσεις και έργα για τη προστασία και τη ορθολογική διαχείριση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών) σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης. Επιπλέον, προτεινόμενα έργα αξιολογούνται και εντάσσονται στον προγραμματισμό καθώς και εξειδικευμένα μέτρα εφαρμόζονται για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης θα γίνει αφού εγκριθεί αρμοδίως. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις και εφαρμογή μέτρων.

2. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλων των χρήσεων νερού προηγείται η ύδρευση, αν ενδεχομένως παρουσιαστεί θέμα επάρκειας νερού κατά τους θερινούς μήνες, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων του τρέχοντος υδρολογικού έτους, θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της περιοχής σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΥΑΧ, ΟΑΚ κλπ).

3. Όσον αφορά τα φράγματα Ταυρωνίτη αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο μελετών, απαιτείται η επικαιροποίηση/εκπόνηση των μελετών κατασκευής των καθώς και η έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Οι μελέτες αυτές έχουν προταθεί να ολοκληρωθούν στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης.»

Στην απάντησή του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ήδη από τις 7-4-2014 είχε μεριμνήσει με σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την Λειψυδρία. Η Επιτροπή κατέληξε στο ότι η φετινή χρονιά είναι μια «ξηρή» χρονιά, συμφωνώντας με την αντίστοιχη δήλωση της ΔΕΥΑΧ, και επισήμανε ότι οι υδάτινοι πόροι κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα είναι περιορισμένοι. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή κατέληξε στα ακόλουθα μέτρα:

- Έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης πολιτικών και αγροτών για περιορισμό της αλόγιστης και σπάταλης χρήσης νερού.
- Σύσταση των αγροτών για περιορισμό των υδροβόρων καλλιεργειών.
- Σταδιακή αναρρύθμιση των πηγών της Αγιάς που μπορεί να αποδώσει 5 εκ. κ.μ. νερό για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παραπάνω αναρρύθμισης των πηγών της Αγιάς για ενίσχυση των δικτύων κατά την φετινή θερινή περίοδο 2014:

α) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η νέα Γεώτρηση του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου στη θέση Μυλωνιανά (δυναμικού 400-500 κ.μ./ώρα)
β) Να ενεργοποιηθεί η αδειοδοτημένη 4η γεώτρηση της ΔΕΥΑΧ στη θέση Αγ. Κωνσταντίνου.
γ) Να αντικατασταθεί η γεώτρηση Μ6 του ΟΑΚ, στη θέση Μυλωνιανά.
δ) Να ξεκινήσει η μελέτη ανόρυξης τουλάχιστον τριών νέων γεωτρήσεων στην ίδια περιοχή που θα συμβάλλει στην επίλυση του υδρο-αρδευτικού προβλήματος κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, όπως εξάλλου προτάθηκε αναλυτικά και για το Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης (συν.1)

4) Το φράγμα Βαλσαμιώτη που εγκαινιάστηκε φέτος, επίσης θα βοηθήσει στους μήνες αιχμής, παρόλο που δεν έχει προλάβει να γεμίσει κατά τη βροχερή περίοδο 2013.

5) Κρίνεται απόλυτα άμεσης προτεραιότητας η κατασκευή των φραγμάτων Ταυρωνίτη (Σεμπρονιώτη και Ντεριανού) και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα οι μελέτες των δύο φραγμάτων που θα ενισχύσουν καθοριστικά το Βόρειο Τμήμα του Νομού, όπως εξάλλου προτάθηκε και στο Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης (συν.1).

6) Για τον υπόλοιπο νομό Χανίων τα προτεινόμενα έργα περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόταση για το Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης στο συνημμένο έγγραφο.

Τέλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη επερώτηση, παρακαλούμε να υπογραμμιστεί η ανάγκη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες στο Νομό Χανίων μέσω των παραπάνω μέτρων και για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τη συμβολή σας στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ειδικά για τα μέτρα 3δ και 5.»

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα